Partioasu

Partiolaisen virallinen edustusasu on sininen partiopaita, partiohuivi, partiovyö ja tumma alaosa. Pojilla siis tummat housut tai shortsit, tytöt voivat housujen sijaan käyttää tummaa hametta.

Sudenpentuvaiheessa partiopaidaksi soveltuu mikä tahansa tummansininen pitkähihainen paita, jossa ei ole merkkejä tai kuvia.

Partiopaidan ja huivin käyttö

Virallista kokonaista partioasua käytetään lippukunnan juhlissa ja virallisissa partiotilaisuuksissa. Sudenpennuille ensimmäinen partioasukerta on lippukunnan puurojuhla, jossa he antavat sudenpennun partiolupauksen. Partiopaitaa saa toki halutessaan käyttää muulloinkin. Keväälle sijoittuvalla partioviikolla sen käyttöä suositellaan jopa kouluissa ja työpaikoilla.

Partiohuivin partiolainen pukee päälleen aina partiotoimintaan osallistuessaan. Lippukunnilla on erilaisia huiveja. Meidän huivi on sininen, jossa on takana lippukunnan tunnus.

Merkkien sijainti partiopaidassa

Ikäkausimerkit oikeassa hihassa

Partiopaidan oikeaan hihaan ommeltavat merkit kertovat mitä ikäkautensa tehtäviä partiolainen on harjoitellut ja toteuttanut. Sudenpennuilla ylimpänä on Sudenpää-merkki, joka kertoo tervetuloa vaiheen suorittamisesta. Vastaavasti seikkailijoilla ja tarpojilla on keskimmäisenä aloitusmerkki, jonka ympärille kootaan muut merkit. Lisäksi tähän hihaan kootaan ikäkauden aktiviteetti ja taitomerkit ja esimerkiksi Tonttumerkit. Hiha tyhjennetään siirryttäessä uuteen ikäkauteen lukuun ottamatta muutamia kaikille ikäkausille yhteisiä merkkejä kuten Tonttu- ja Mainiomerkkejä. Oikean hihan merkit meidän lippukunta lahjoittaa jäsenilleen. 

Paikkakuntamerkit vasemmassa hihassa

Partiopaidan vasen hiha kertoo mistä partiolainen on kotoisin. Hihaan paikkakuntatunnuksen alle ommeltavan lippukunnan tunnuksen lahjoittaa lippukunta huivimerkin yhteydessä. Lippukuntatunnuksen alla on piirin, Suomen partiolaisten sekä maailman tyttö- ja poikapartiojärjestöjen tunnukset.

Paikkakuntamerkkejä voi ostaa lippukunnalta.

Tapahtumamerkit ja ikäkausien päätösmerkit

Oikean rintataskun yläpuolelle jokainen hankkii itse ja ompelee Suomen partiolaiset – merkin. Sen yläpuolella pidetään yhtä uusinta partiotapahtumasta saatua merkkiä. Yleensä yli vuoden vanhoja tapahtumamerkkejä ei käytetä. Vasempaan taskuun kiinnitetään ikäkauden suorittamisen jälkeen tunnus, jonka lippukunta lahjoittaa kun kokonainen ikäkausi on partiopolkua taivallettu. Saman taskun yläpuolinen tila on tarkoitettu partiolaisten kunniamerkeille.